ΚΙΡΣΟΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κιρσοί στα πόδια – Αντιμετώπιση – Θεραπεία

Οι κιρσοί στα πόδια ή αλλιώς οι κιρσοί των κάτω άκρων οφείλονται κυρίως σε ανεπάρκεια των επιπολής (επιφανειακών) φλεβών και των διατιτραινουσών (ενδιάμεσων) φλεβών. Η θεραπεία των κιρσών στα πόδια μπορεί να επιτευχθεί με:

 

  • Συντηρητική θεραπεία

  • Επεμβατική αντιμετώπιση

 

  1. Κιρσοί στα πόδια: Συντηρητική Θεραπεία

  • Η συντηρητική αντιμετώπιση προτιμάται κυρίως σε ηλικιωμένους, εγκύους και ασθενείς χωρίς ιδιαίτερα ενοχλήματα και στοχεύει στην ελάττωση των συμπτωμάτων.
  • Η χρήση ελαστικής κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης παίζει σημαντικό ρόλο ώστε να βελτιώσουμε την κίνηση του αίματος στα πόδια που έχουν κιρσούς και να ελαττώσουμε τον κίνδυνο για θρόμβωση των κιρσών.
  • Επίσης, η αλλαγή του τρόπου ζωής με μείωση της άρσης βαρών, αποφυγή ορθοστασίας, ελάττωση έκθεσης του ποδιού σε θερμότητα, καθημερινή βάδιση και  απώλεια βάρους βελτιώνει την ποιότητα ζωής.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούμε να συμβάλλουμε στη θεραπεία των κιρσών στα πόδια χρησιμοποιώντας επικουρικά κάποια φλεβοτονικά φάρμακα. 

 

  1. Επεμβατική αντιμετώπιση

Η επεμβατική αντιμετώπιση των κιρσών στα πόδια έχει ως στόχο την απομάκρυνση όλων των κιρσών και των φλεβών που ανεπαρκούν. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε είναι οι εξής:

 

α. Κιρσοί στα πόδια: Χειρουργείο

Γίνεται χειρουργική αφαίρεση των κιρσών με μικρές τομές στο δέρμα.

 

β. Ενδαγγειακή αντιμετώπιση με laser (Laser ablation)

Γίνεται σύγκλειση των φλεβών με τη χρήση θερμότητας.

 

γ. Σκληροθεραπεία

Γίνεται σύγκλειση των κιρσών στα πόδια με τη χρήση σκληρυντικών ουσιών.