ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ

Τι είναι οι Ευρυαγγείες;

 

Οι ευρυαγγείες είναι μικρές κόκκινες ή μπλε φλέβες που εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος, κυρίως των ποδιών. Παρουσιάζονται συχνότερα στις γυναίκες. Μπορεί να υπάρχουν και σε άλλα σημεία του σώματος όπως στο πρόσωπο, στα χέρια ή στο στήθος.

 

Ευρυαγγείες στα πόδια: Αίτια Εμφάνισης

 

  • Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται είτε λόγω τρόπου ζωής και εργασίας (ορθοστασία-καθιστική ζωή)
  • Επηρεάζονται από ορμονικούς παράγοντες (κύηση, θεραπεία με οιστρογόνα) και από την αύξηση βάρους.
  • Οι ευρυαγγείες μπορούν να συνυπάρχουν με φλεβική ανεπάρκεια ή κιρσούς κάτω άκρων. Η εξέταση από αγγειοχειρουργό με τρίπλεξ φλεβών κάτω άκρων και η διάγνωση της φλεβικής ανεπάρκειας έχει μεγάλη σημασία στη σωστή θεραπεία των ευρυαγγειών.
  • Μπορεί να δημιουργηθούν μετά από τραυματισμό του δέρματος στα πλαίσια νεοαγγείωσης, μετά από χρόνια χρήση κορτιζονούχων αλοιφών τοπικά ή να συνυπάρχουν με ρευματολογικά νοσήματα.

Ευρυαγγείες: Συμπτώματα

 

Ευρυαγγείες- αγγειοχειρουργός-αθήνα Ευρυαγγείες- μπουντούρης

 

Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται σαν μικρές κόκκινες γραμμές στα πόδια, σαν ένα φλεβικό δίχτυ ή σαν χρωματιστός ιστός αράχνης.

Συνήθως δημιουργούν μόνο αισθητικό πρόβλημα. Όταν καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια μπορεί να προκαλέσουν μουδιάσματα, τσιμπήματα, καψίματα ακόμη και αίσθημα βάρους στο πόδι.

Ευρυαγγείες: Διάγνωση – Εξετάσεις

 

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση, καλό ιστορικό και τρίπλεξ φλεβών κάτω άκρων για αποκλεισμό συνοδού φλεβικής ανεπάρκειας ή άλλης νόσου.

Ευρυαγγείες στα πόδια: Αντιμετώπιση – Θεραπεία

 

Οι ευρυαγγείες μπορούν  να αντιμετωπιστούν:

  1. Συντηρητικά

  2. Θεραπεία ευρυαγγειών με σκληροθεραπεία

Συντηρητική αντιμετώπιση ευρυαγγειών

 

Όταν υπάρχουν συμπτώματα (καψίματα, βάρος) συστήνεται η χρήση ελαστικών καλτσών μικρής συμπίεσης ή η τοποθέτηση πάνω στις ευρυαγγείες δροσερών επιθεμάτων (κομπρέσες). Οι γυναίκες βάζουν μακιγιάζ στο πρόσωπο και σκουρόχρωμα καλτσόν ή παντελόνι για να κρύβουν τις ευρυαγγείες.

Σκληροθεραπεία

 

Όταν όμως μας ενδιαφέρει το αισθητικό αποτέλεσμα και θέλουμε να απαλλαγούμε από τις ευρυαγγείες στα πόδια και από πιθανά συμπτώματα, τότε η καλύτερη μέθοδος είναι η σκληροθεραπεία.

Τι είναι η σκληροθεραπεία;

 

Η σκληροθεραπεία είναι η έγχυση σκληρυντικών ουσιών στις φλέβες, σε υγρή μορφή ή σε μορφή αφρού. Με αυτό τον τρόπο γίνεται ίνωση- κλείσιμο της φλέβας και σταδιακή εξαφάνισή της.

Σκληροθεραπεία: Πώς γίνεται;

 

Η σκληροθεραπεία γίνεται στο ιατρείο με τη χρήση πολύ λεπτής βελόνας, με τη βοήθεια ειδικού φωτισμού και μεγεθυντικών γυαλιών και είναι ανεκτή σχεδόν από όλους τους ασθενείς. Η διάρκεια της θεραπείας είναι λιγότερο από μια ώρα, αναλόγως και με τον αριθμό των ευρυαγγειών που θα θεραπευθούν. Αν οι ευρυαγγείες είναι πολλές τότε χρειάζονται παραπάνω από μια θεραπείες. Αμέσως μετά συστήνεται περπάτημα με τη χρήση ελαστικών καλτσών.

Πως θα αποφύγετε τις ευρυαγγείες στα πόδια;

 

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, καθώς και την ορθοστασία γιατί μπορούν να επιδεινώσουν τις ευρυαγγείες.

Η σκληροθεραπεία, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση από τον αγγειοχειρουργό μπορεί να σας απαλλάξει για πάντα από τις ευρυαγγείες και να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση πιθανής φλεβικής ανεπάρκειας ή άλλης συνοδού νόσου.