Κότσι ποδιού θεραπεία
Το κότσι του ποδιού και η θεραπεία του

Κότσι ποδιού

Το κότσι ποδιού συναντάται συχνότερα σε μεσήλικες γυναίκες. Είναι η παραμόρφωση της πρώτης μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού, η οποία προοδευτικά οδηγεί σε  απόκλιση  του δακτύλου προς τα έξω και στροφή γύρω από τον άξονά του, ενώ η κεφαλή του  μεταταρσίου προβάλει προς τα έξω .

Μόνιμη θεραπεία στο κότσι ποδιού είναι η χειρουργική αφαίρεσή του.

 

Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα στο κότσι ποδιού είναι ο πόνος και η παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.
Η δημιουργία εξογκώματος στην πλάγια επιφάνεια του ποδιού το οποίο συνοδεύεται με ποικίλου βαθμού θυλακίτιδα, προκαλεί τριβή στα υποδήματα και ένα φαύλο κύκλο πόνου – τριβής – επιδείνωσης πόνου.
Σε μεγάλες παραμορφώσεις υπάρχει δυσκολία ανεύρεσης κατάλληλων υποδημάτων αλλά και διαταραχή στη βάδιση.

Διάγνωση – Εξετάσεις

 

Η διάγνωση γίνεται με κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο, ο οποίος προσφέρει και πληροφορίες για τη σταδιοποίηση της νόσου. Οι ακτινογραφίες  πρέπει να γίνονται σε όρθια θέση και υπό φόρτιση.

 

 

Κότσι ποδιού θεραπεία

Η αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου αρχικά είναι συντηρητική με χρήση ειδικών ναρθήκων και αλλαγή υποδημάτων. Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης στο κότσι ποδιού, και όταν η διαμετατάρσιος γωνία ξεπερνάει το φυσιολογικό όριο των 9 μοιρών, τότε πρέπει να γίνει χειρουργική διόρθωση .

Κότσι ποδιού : Θεραπεία με Εγχείρηση

Έχει περιγραφεί  μεγάλος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων διόρθωσης της παραμόρφωσης και συνήθως αφορούν διάφορους τύπους οστεοτομίας και επεμβάσεις μαλακών μορίων.

 

 

Πηγή: www.orthopedikosathinas.gr