Αρθρίτιδα γόνατος
Αρθρίτιδα γόνατος

Αρθρίτιδα γόνατος & αρθροπλαστική

 

Η αρθρίτιδα είναι το αποτέλεσμα της φθοράς των επιφανειών της άρθρωσης του γόνατος που  φέρουν το βάρος του σώματός μας. Παύουν έτσι να είναι πλέον ομαλές και λείες, και αυτό οδηγεί σε δυσκαμψία και πόνο. Τελικά οι αρθρικές (χόνδρινες) επιφάνειες του γόνατος φθείρονται σε τέτοιο βαθμό που το οστό του μηρού (μηριαίο) τρίβεται με το οστό της γάμπας (κνήμη) .
Η οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται συχνά σε ένα μόνο διαμέρισμα του γόνατος, συνήθως το εσωτερικό (το μέσα μισό του γόνατος). Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος έχει σχεδιαστεί ώστε να αντικαταστήσει τις φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες από τη μία μόνο πλευρά του γόνατος, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο αξιόπιστα την ανακούφιση από τον πόνο και τη βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης. Η επέμβαση μπορεί να εκτελεστεί μέσω μιας μικρότερης τομής που εξασφαλίζει ταχύτερη επούλωση και αποκατάσταση .
Εάν η αρθρίτιδα έχει αναπτυχθεί στο σύνολο της άρθρωσης του γόνατος είναι πιθανότερο ότι θα σας συστηθεί μια ολική αρθροπλαστική γόνατος . Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί μερικές φορές να γίνει κατά τη στιγμή της χειρουργικής επέμβασης για μονοδιαμερισματική όταν ο χειρουργός σας μπορεί να επιθεωρήσει άμεσα τις αρθρικές επιφάνειες και κρίνει ότι έχουν φθαρεί περισσότερα του ενός διαμερίσματα της άρθρωσης.

Ανακούφιση από τον πόνο στο γόνατο με αρθροπλαστική

Το κύριο όφελος της αρθροπλαστικής στο γόνατο είναι η ανακούφιση από τον πόνο. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρατηρήσουν βελτίωση της λειτουργικότητας του ποδιού τους, επιτρέποντάς τους να περπατήσουν ευκολότερα και περισσότερο. Οι καθημερινές δραστηριότητες  γίνονται πιο άνετα και η ποιότητα της ζωής να είναι σημαντικά βελτιωμένη.

Κάποιοι ασθενείς μπορεί να βρουν μια βελτίωση του εύρους κίνησης του γόνατός τους μετά την χειρουργική επέμβαση αν και αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι η λειτουργικότητα και η ανακούφιση από τον πόνο συνεχίζει να βελτιώνεται μέχρι και 18 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση  αρθροπλαστικής γόνατος.

 

Πηγή: www.orthospecialist.gr