ΚΙΡΣΟΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Κιρσοί στα πόδια – Χειρουργείο

Οι δύο μεγαλύτερες επιπολής (επιφανειακές) φλέβες που υπάρχουν σε κάθε πόδι είναι η μείζων και η ελάσσων σαφηνής. Η μείζων σαφηνής βρίσκεται κατά μήκος όλης της πρόσθιας επιφάνειας του ποδιού, ενώ η ελάσσων σαφηνής βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια από το γόνατο και κάτω. Η αντιμετώπιση των κιρσών ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να είναι συντηρητική θεραπεία ή αντιμετώπιση με χειρουργείο. Σκοπός της θεραπείας κιρσών με χειρουργείο είναι η αφαίρεση της σαφηνούς που ανεπαρκεί, καθώς και όλων των κιρσών που υπάρχουν στο πόδι.

Πριν το χειρουργείο αφαίρεσης κιρσών

Πριν από το χειρουργείο για την αντιμετώπιση κιρσών κάτω άκρων  γίνεται χαρτογράφηση (σήμανση) των κιρσών με τη χρήση υπερήχων (τριπλεξ). Ζωγραφίζουμε την πορεία των φλεβών πάνω στο πόδι για να τους αφαιρέσουμε με ακρίβεια στο χειρουργείο.

Κιρσοί κάτω άκρων – Το Χειρουργείο

Αναισθησία

  • Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με ραχιαία-επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία.
  • Με μικρές τομές αφαιρούμε την σαφηνή που ανεπαρκεί (σαφηνεκτομή) και με πολύ μικρές τομές που δε χρειάζονται ράμματα αφαιρούμε τους υπόλοιπους κιρσούς (κιρσεκτομές).

Κιρσοί στα πόδια: Μετά το χειρουργείο

  • Ο ασθενής κινητοποιείται αμέσως μετά το χειρουργείο, μόλις φύγει η αναισθησία και την επόμενη ημέρα φεύγει από το νοσοκομείο.
  • Από εκεί και μετά επιστρέφει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες φορώντας για κάποιες ημέρες ελαστικές κάλτσες.

Χειρουργείο απλών κιρσεκτομών

  • Σε περίπτωση απλών κιρσεκτομών ο ασθενής χειρουργείται με τοπική (tumescent) αναισθησία, με τη βοήθεια ειδικής αντλίας και γίνονται πολύ μικρές τομές χωρίς ράμματα.
  • Ο ασθενής σηκώνεται αμέσως μετά το χειρουργείο και δε χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο.
  • Σε δύο ημέρες μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του φορώντας για κάποιες ημέρες ελαστικές κάλτσες.

Η σωστή σήμανση των κιρσών στα πόδια με υπερήχους από τον αγγειοχειρουργό εξασφαλίζει τον καλύτερο σχεδιασμό και την πετυχημένη εκτέλεση της επέμβασης.