ΦΛΕΒΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Φλεβική ανεπάρκεια

Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια πρέπει αρχικά να μιλήσουμε για τις φλέβες και τις αρτηρίες μας και τη λειτουργία τους.

Το αίμα με τις αρτηρίες φεύγει από την καρδιά και πηγαίνει στα χέρια και στα πόδια. Οι φλέβες είναι αυτές που γυρίζουν το αίμα πίσω στην καρδιά. Το φλεβικό μας δίκτυο αποτελείται από:

  1. Επιπολής (επιφανειακές) φλέβες
  2. Εν τω βάθει (εσωτερικές) φλέβες
  3. Διατιτρώσες (ενδιάμεσες) φλέβες, που ενώνουν τις δύο παραπάνω μεταξύ τους και οδηγούν το αίμα από το επιπολής προς το εν τω βάθει δίκτυο.

Πώς δημιουργείται η φλεβική ανεπάρκεια;

Όταν στεκόμαστε όρθιοι, για να φθάσει το αίμα από τα άκρα στην καρδιά πρέπει να ξεπεράσει τη δύναμη της βαρύτητας. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο με τις  βαλβίδες που υπάρχουν μέσα στις φλέβες και ανοίγουν με κατεύθυνση προς την καρδιά όσο και με τη σύσπαση των μυών που πιέζουν το τοίχωμα των φλεβών.

Όταν καταστραφούν ή χαλαρώσουν κάποιες από αυτές τις βαλβίδες τότε δημιουργείται ανεπάρκεια των βαλβίδων. Έτσι το αίμα λιμνάζει μέσα στις φλέβες και γυρίζει προς τα κάτω, δημιουργώντας φλεβική υπέρταση και εν συνεχεία κιρσούς, φουσκωμένες φλέβες και πρήξιμο στο άκρο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται φλεβική ανεπάρκεια.

Αίτια φλεβικής ανεπάρκειας

Η καταστροφή των βαλβίδων γίνεται είτε μετά από θρόμβωση ή τραυματισμό, αλλά και αυτόματα για διάφορους λόγους που σχετίζονται με:

  • Τρόπο ζωής (ορθοστασία, άρση βαρών)
  • Κληρονομικότητα
  • Μεγάλη ηλικία
  • Εγκυμοσύνη
  • Αύξηση σωματικού βάρους

Συμπτώματα

Συνήθη συμπτώματα φλεβικής ανεπάρκειας:

  • Ο ασθενής μπορεί να νιώσει πόνο, βάρος, κάψιμο ή πρήξιμο στο πόδι ή στο χέρι.
  • Επίσης υπάρχουν διατεταμένες φλέβες στα χέρια (επίφλεβο) ή κιρσοί και ευρυαγγείες κυρίως στα πόδια.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει πιο σκούρο και σκληρό δέρμα (υπέρχρωση) ή εμφανίζονται έλκη (πληγών), κυρίως στα πόδια.

Διάγνωση – Εξετάσεις

  • Η διάγνωση γίνεται τόσο από την εικόνα του άκρου, όσο και με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς.
  • Η εργαστηριακή διάγνωση γίνεται με έγχρωμο υπερηχογράφημα φλεβών (τριπλεξ) από τον αγγειοχειρουργό.
  • Ειδική εξετάση που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και περαιτέρω αντιμετώπιση είναι και η φλεβογραφία. Αυτή γίνεται με αξονική τομογραφία, με μαγνητική τομογραφία ή με παρακέντηση και ψηφιακή φλεβογραφία.

Φλεβική ανεπάρκεια: Θεραπεία- Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας μπορεί να είναι:

  1. Συντηρητική
  2. Χειρουργική
  3. Σκληροθεραπεία

Συντηρητική θεραπεία φλεβικής ανεπάρκειας

  1. Αλλαγή του τρόπου ζωής:

Ελάττωση της άρσης βαρών, αποφυγή ορθοστασίας, περπάτημα, διακοπή καπνίσματος και τοποθέτηση του άκρου σε μαξιλάρι, ώστε να είναι πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα.

  1. Η χρήση ελαστικού γαντιού στο χέρι ή ελαστικής κάλτσας ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης στο πόδι

  • Συμβάλει στην ευκολότερη επιστροφή του αίματος στην καρδιά και ανακουφίζει από συμπτώματα.
  • Με βάση το επίπεδο και το βαθμό της ανεπάρκειας, ο αγγγειοχειρουργός υποδεικνύει τον τύπο (γόνατος, ριζομηρίου) και το βαθμό της συμπίεσης (κλάση 1,2,3) που πρέπει να έχει η κάλτσα.
  1. Τα φλεβοτονικά

Τα μοναδικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται, τα οποία ενισχύουν τον τόνο των φλεβών. Επειδή η δράση τους είναι μικρή και αμφισβητήσιμη, τα χορηγούμε κυρίως σε όσους δε μπορούν να ακολουθήσουν τα υπόλοιπη συντηρητική αγωγή. Αυτά θεωρούνται επικουρικά φάρμακα γι’ αυτό και δε συνταγογραφούνται.

Χειρουργική αντιμετώπιση φλεβικής ανεπάρκειας

Η χειρουργική αντιμετώπιση αναφέρεται κυρίως στην περίπτωση ανεπάρκειας του επιπολής δικτύου των κάτω άκρων και διακρίνεται σε:

  1. Κλασική χειρουργική αντιμετώπιση

Σκοπός είναι η αφαίρεση των φλεβών που ανεπαρκούν. Αυτό γίνεται με μικρές τομές.

  1. Ενδαγγειακή χειρουργική αντιμετώπιση (Laser, RF ablation)

Γίνεται παρακέντηση με την βοήθεια υπερήχων και τοποθετούμε ειδικό καθετήρα μέσα στη φλέβα με σκοπό να «κλείσουμε» τη φλέβα με τη χρήση θερμότητας.

  1. Η σκληροθεραπεία

Παρακεντώντας τις ανεπαρκείς φλέβες υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και με την έγχυση σκληρυντικών ουσιών, προκαλούμε την ίνωση του τοιχώματός τους και τη σταδιακή σύγκλεισή τους.

Πρόληψη – Check-up

  • Όποιος εμφανίζει πρήξιμο ή διατεταμένες φλέβες στα χέρια ή στα πόδια θα πρέπει να εξετάζεται για αποκλεισμό φλεβικής ανεπάρκειας.
  • Μια απλή κλινική εξέταση ή ένα τρίπλεξ από τον Αγγειοχειρουργό σας μπορούν να δώσουν άμεση απάντηση.