ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ – ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τί ακριβώς είναι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής πρέπει πρώτα να μελετήσουμε την αορτή και τη θέση της στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τι είναι η αορτή;

Η αορτή είναι μια μεγάλη αρτηρία που ξεκινά από την καρδιά και στέλνει το αίμα στα περισσότερα όργανα του σώματος. Το τμήμα της αορτής που στέλνει το αίμα στα πόδια και βρίσκεται στην κοιλιά είναι η κοιλιακή αορτή. Όταν αυτή είναι κατά 50% μεγαλύτερη από το φυσιολογικό της μέγεθος παρουσιάζει ανεύρυσμα.

 

κοιλιακή αορτή: ανεύρυσμα

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

 

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Τα συμπτώματα

Ασυμπτωματικό ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Το ανεύρυσμα τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματικό. Ο ιατρός μπορεί να ψηλαφήσει στην κοιλιά του ασθενούς μια μάζα με σφυγμό, σαν μικρή μπάλα. Ακόμη και ο ίδιος ο ασθενής, ιδιαίτερα αν είναι αδύνατος, μπορεί να ψηλαφήσει ξαπλωμένος και σε ηρεμία έντονες σφύξεις στην κοιλιά του.

Ανεύρυσμα με συμπτώματα

Δυστυχώς το ανεύρυσμα όταν δίνει συμπτώματα έχει σπάσει. Η ρήξη ανευρύσματος συνδυάζεται με οξύ πόνο στην κοιλιά και στη μέση και πιθανό λιποθυμικό επεισόδιο. Το ανεύρυσμα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις για τη ζωή, γιατί η ρήξη του οδηγεί κατά 80% στο θάνατο.

 Διάγνωση – Εξετάσεις

  •  Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής συνήθως είναι τυχαίο εύρημα σε υπέρηχο κοιλίας ή σε αξονική τομογραφία που γίνεται για κάποια άλλη παθηση (π.χ. προστάτη).
  •  Η διάγνωση γίνεται τόσο με μια απλή κλινική εξέταση αλλά και με ένα υπερηχογράφημα κοιλίας. Αξονική τομογραφία κάνουμε για να δούμε τις ακριβείς διαστάσεις του ανευρύσματος και να προετοιμάσουμε πιθανό χειρουργείο.

Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι συχνότερο στους άνδρες από τις γυναίκες. Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής μπορούν να θεωρηθούν:

  • Η αθηρωματική νόσος
  • Η υπέρταση
  • Το κάπνισμα
  • Η κληρονομικότητα (αδέρφια)

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής μπορεί να είναι:

  1. Συντηρητική
  2. Χειρουργική
  • Ανοιχτή χειρουργική ή
  • Ενδαγγειακή

Συντηρητική αντιμετώπιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Η συντηρητική αντιμετώπιση προτιμάται για ανευρύσματα μικρότερα των 5 εκατοστών σε διάμετρο ή για υπερήλικες ασθενείς με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνουμε καλή ρύθμιση της πίεσης, διακοπή καπνίσματος και αποφυγή άρσης βαρών.

Χειρουργική αντιμετώπιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Η μόνιμη λύση αντιμετώπισης του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι η χειρουργική: ανοιχτή ή ενδαγγειακή.

Ανοιχτή Χειρουργική αντιμετώπιση

 Το χειρουργείο

  • Το ανοιχτό χειρουργείο γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί από 2,5- 4 ώρες.
  • Γίνεται με τομή στην κοιλιά και αφού αφαιρεθεί το ανεύρυσμα ράβουμε ένα συνθετικό μόσχευμα στην κοιλιακή αορτή.

Μετά το χειρουργείο

  • Ο ασθενής το πρώτο 24 ωρο παραμένει για παρακολούθηση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
  • Η όλη νοσηλεία διαρκεί 5-7 ημέρες. Ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητες του μετά ένα μήνα.
  • Το ανοιχτό χειρουργείο είναι μια μεγάλη και δύσκολη επέμβαση που δεν μπορεί να γίνει σε όλους τους ασθενείς. Για να μειώσουμε τον κίνδυνο του χειρουργείου και να δώσουμε ευκαιρία αντιμετώπισης και σε όσους δεν μπορούν να πάρουν γενική αναισθησία προτιμούμε την ενδαγγειακή μέθοδο.

Ενδαγγειακή αντιμετώπιση

Για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί ένα ανεύρυσμα ενδαγγειακά  χρειάζονται ειδικές μετρήσεις με αξονική τομογραφία και μελέτη αυτών από τον εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν η ανατομία του ανευρύσματος ταιριάζει για  την ενδαγγειακή θεραπεία.

  • Η ενδαγγειακή μέθοδος γίνεται με ειδικά ακτινολογικά μηχανήματα (C-Arm) στο χειρουργείο, είτε σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες.
  • Η επέμβαση διαρκεί περίπου 2 ώρες, γίνεται με τοπική ή επισκληρίδιο αναισθησία

 

ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: ενδαγγειακή αντιμετώπιση

Η ενδαγγειακή μέθοδος γίνεται με ειδικά ακτινολογικά μηχανήματα (C-Arm) στο χειρουργείο, είτε σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες

 

Το χειρουργείο

Με μια μικρή τομή σε κάθε  μηρό και με τη χρήση καθετήρων και συρμάτων τοποθετούμε και ενώνουμε μέσα στην κοιλιακή αορτή, τα μέρη από ένα ειδικό μόσχευμα.  Το μόσχευμα είναι ένας μεταλλικός σωλήνας (στέντ) με ύφασμα γύρω-γύρω.

 

αντιμετώπιση του ανευρύσματος στην κοιλιακή αορτή

Με μια μικρή τομή σε κάθε μηρό και με τη χρήση καθετήρων και συρμάτων τοποθετούμε και ενώνουμε μέσα στην κοιλιακή αορτή, τα μέρη από ένα ειδικό μόσχευμα. Το μόσχευμα είναι ένας μεταλλικός σωλήνας (στεντ) με ύφασμα γύρω-γύρω

Μετά το χειρουργείο

  • Ο ασθενής σε 2-3 ημέρες επιστρέφει σπίτι του. Η αποκατάσταση του είναι πλήρης στις πρώτες 10 ημέρες.
  • Η ιδιαιτερότητα της μεθόδου είναι ότι χρειάζεται μετεγχειρητική παρακολούθηση του μοσχεύματος με υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία. Η μεθοδος δίνει λύσεις ακόμη και σε δύσκολα περιστατικά που που το ανοιχτό χειρουργείο θα αποτελούσε μια πολύωρη και επικίνδυνη επέμβαση.

Πρόληψη – Check-up

Η συχνότητα του ανευρύσματος στους άνδρες ιδιαίτερα πάνω από 50 ετών μεγαλώνει. Η συχνότητα φθάνει μέχρι και σε ποσοστό 10 % σε άνδρες ηλικίας 65-80 ετών. Ένα απλό υπερηχογράφημα κοιλίας μπορεί να οδηγήσει έγκαιρα στην διάγνωση και να σώσει κάποιον από πιθανή ρήξη.

Όπου υπάρχει ιστορικό ανευρύσματος κοιλιακής αορτής σε μια οικογένεια, πρέπει να γίνει έλεγχος με υπερηχογράφημα κοιλίας στα αδέρφια.

Η σωστή διερεύνηση με ειδικές εξετάσεις από τον αγγειοχειρουργό μπορεί να μας αποκαλύψει συνυπάρχον ανεύρυσμα σε άλλο αγγείο, κάτι το οποίο διαφεύγει από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.