Εγχείρηση καταρράκτη
Εγχείρηση καταρράκτη

Καταρράκτης ματιών- Εγχείρηση καταρράκτη

Πότε μπορούμε να υποβληθούμε σε επέμβαση για τον καταρράκτη ματιών; Αρχικά πρέπει να κατανοήσουμε την ασθένεια και να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της με επιτυχία.

Τί είναι ο Καταρράκτης ματιών

Όταν ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού θολώνει, τότε το μάτι πάσχει από καταρράκτη. Η αλλοίωση του φακού του ματιού μπορεί να προκληθεί με το πέρασμα του χρόνου, λόγω μεγάλης ηλικίας αλλά και λόγω παραγόντων όπως τραυματισμοί και άλλες ασθένειες. Ο καταρράκτης μπορεί να είναι επίσης συγγενής, να υπάρχει δηλαδή από τη γέννηση του ανθρώπου.

Καταρράκτης στα μάτια: Συμπτώματα

Δυσκολία στην όραση, θολή ή διπλή όραση
Δυσκολία στην αναγνώριση των χρωμάτων
Λάμψεις και αντανακλάσεις γύρω από γύρω από φώτα (πχ. Κατά τη νυχτερινή οδήγηση)
Επιδείνωση μυωπίας
Δυσκολία σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το διάβασμα, το γράψιμο και η οδήγηση.

Εγχείρηση Καταρράκτη

Ο καταρράκτης δεν μπορεί να θεραπευθεί με φάρμακα. Η χειρουργική αντιμετώπιση παραμένει και σήμερα η μόνη θεραπευτική επιλογή. Κατά την επέμβαση ο θαμπός φακός αφαιρείται και αντικαθίσταται από ένα διαυγή, τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό (Intra Ocular Lens, IOL). Πρόκειται για μια σύνθετη και υψηλής τεχνικής χειρουργική επέμβαση από την ιατρική πλευρά, είναι ωστόσο μια απλή διαδικασία για τον ασθενή και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της όρασης και κατ’ επέκταση στην ποιότητα της ζωής του. Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του καταρράκτη αποτελεί μια από τις πιο συχνές, ασφαλείς και αξιόπιστες επεμβάσεις παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα παρατηρούν βελτίωση στην όρασή τους μετά από επέμβαση καταρράκτη.

 

Πηγή: www.ophthalmiatros.com